جهت شروع کار همه بخش های خودرو نیاز به نیروی اولیه دارد. این نیروی اولیه که از ابتدای ساخت خودروهای احتراق داخلی بنزین سوز از یک انرژی الکتریکی اولیه تامین می شد اکنون نیروی بخش های بسیاری از قسمت های خودرو را تامین می کند. صنعت خودرو سازی در ابتدای راه خود از الکتریسیته تنها برای آتش زدن سوخت درون موتور استفاده می کرد، اما به مرور زمان استارت، چراغ ها، بوق ها و بخش های دیگری به سیستم های برقی خودروها اضافه شدند که برای فعالیت خود نیاز به جریان برق دارند. این جریان برق از باتری خودرو تامین می شود. در ادامه به انواع باتری ماشین اسیدی – اتمی و قیمت آنها در بازار می پردازیم. نمایندگی ایساکو در مشهد بهترین قطعات لوازم یدکی را برای شما عرضه می کند.
باتری ماشین چیست؟
باتری خودرو اولین و اصلیترین بخش این سیستم پیچیده است. همچنین منبع اصلی برق اتومبیل می باشد که توسط دینام و در زمان روشن بودن خودرو شارژ می شود. باتری اتومبیل که گونه ای از باتری های قابل شارژ است در انواع مختلف و با ولتاژهای متفاوت بسته به نیاز خودروها استفاده می شود. باتری خودرو در هر شرایط آب و هوایی کار می کند و از قطعات کم استهلاک و کم دردسر خودرو می باشد. طول عمر باتری ماشین در بهترین حالت حدود 4 سال است. البته طول عمر انواع باتری ماشین متفاوت است. نکته مهم درباره خودرو این است که بر سلامت سایر بخش های آن تاثیر مستقیم دارد و در صورت خوب کار نکردن به قطعات دیگر نیز آسیب وارد می کند. اگر باتری شما گرم میشود و به مشکل خورده اید به مقاله “دلایل گرم شدن باتری ماشین” سری بزنید.
اجزای باتری ماشین
این قطعه به ظاهر ساده بسیار پیچیدگی هایی دارد که جهت درک آن باید با اجزای باتری ماشین آشنا بشوید.
جعبه باتری
اجزای داخلی باتری ماشین در این محفظه پلاستیکی قرار دارد و از آن محافظت می کند.
درپوش باتری
بخش بالایی جعبه قرار دارد که دارای تعدادی دریچه برای تزریق الکترولیت روی آن تهیه شده است.
ترمینال های باتری
به محل اتصال کابل های منفی و مثبت سیستم برقی ماشین با باتری می گویند.
صفحات باتری
صفحات باتری وظیفه ایجاد جریان الکتریکی را به عهده دارد. این صفحات به سه دسته تقسیم می شوند که این صفحات رنگی می باشند. صفحات مثبت به رنگ قهوه ای مایل به قرمز و صفحات منفی به رنگ خاکستری هستند، همچنین معمولا از جنس سرب می باشند. سومین دسته از این صفحات، بعنوان عایق صفحات مثبت و منفی عمل کرده و از پی وی سی، پشم شیشه و یا کائوچو ساخته میشود. به این صفحات عایق جدا کننده باتری ماشین نیز گفته می شود. صفحات مثبت و منفی از طریق ترمینال های هم نام با خود به سیستم برقی خودرو متصل می شوند.
الکترولیت باتری
به آن اسید باتری نیز می گویند. زیرا صفحات ماشین درون اسید سولفوریک و آب مقطر شناور هستند. به همین دلیل الکترولیت یا اسید باتری می گویند.
نشانگر باتری
وضعیت شارژ باتری توسط این قطعه قابل مشاهده است. نشانگر باتری خودرو وضعیت شارژ را از طریق میزان چگالی الکترولیت تشخیص می دهد.دارای سه حالت بدون شارژ، نیمه شارژ، شارژ به رنگ های مشکی، قرمز و سبز نمایش داده می شود.
قطب باتری
شامل دو قطب به شکل استوانه هایی سربی هستند که از یک سو داخل الکترولیت و از سوی دیگر خارج از درپوش قرار دارند. قطب های منفی و مثبت را می توان با مشاهده به علامت های منفی و مثبت درپوش تشخیص داد. قطب مثبت معمولا قطورتر از قطب منفی است.
انواع باتری ماشن
انواع باتری ماشین بر حسب سرویس، تعمیر و نگهداری به چند دسته تقسیم می شوند. با توجه به دسته ها قیمت باتری ماشین نیز گوناگون است. در ادامه به مزایا و معایب هر کدام از دسته باتری را می گوییم.
باتری اسیدی
این نوع باتری، از دسته سیلد می باشد. قیمت باتری ماشین این دسته پایین است. همچنین امکان باز کردن باتری، بررسی وضعیت صفحات و الکترولیت وجود دارد. لازم به ذکر است باید سطح الکترولیت و چگالی آن به طور منظم چک شود. همچنین باید مراقب بود تا باتری به طور کامل دشارژ نشود، زیرا در این صورت صفحات داخل باتری معیوب شده و الکترولیت خاصیت خود را از دست می دهد.
مزایای باتری اسیدی (سیلد)
همانطور که گفته شد قیمت باتری ماشین اسیدی نسبت به سایر باتری ماشین کمتر است. همچنبن در برابر شارژ دهی بالا مقاومت بسیاری دارد. زمان کمتری برای شارژ کامل باتری اسیدی نیاز است و احتمال خرابی ترمینال ها از انواع باتری ماشین کمتر است.
معایب باتری اسیدی (سیلد)
در زمان استفاده نکردن از باتری، شارژ آن زودتر تمام می شود. این باتری نیاز به نگهداری دارد و همچنین ممکن است باتری ماشین اسیدی هزینه های جانبی در بر داشته باشد.
باتری اتمی
در مقابل باتری ماشین اسیدی، این باتری جز دسته غیر سیلد می باشد و نیاز به سرویس و نگهداری ندارد. پیشنهاد می شود که در صورت مشکل باتری اتمی را باز نکنید و نزد تعمیرکار ببرید. بر روی این باتر یه چراغ کوچک فراهم شده است ک وضعیت باتری را نمایش می دهد. رنگ سبز نشان از باتری ماشین سالم و به طور کامل شارژ شده است. رنگ قهوه ای نشان دهنده باتری ماشین سالم است اما شارژ ندارد.رنگ سفید هم معیوب بودن باتری ماشین را نشان می دهد.
مزایای باتری اتمی (غیر سیلد)
عمر مفید باتری ماشین اتمی طولانی تر از سایر انواع باتری ها می باشد. قابلیت نگهداری آن بیشتر است. در صورت استفاده نکردن از باتری ماشین اتمی برای چندین ماه، فقط درصد ناچیزی از شارژ آن تخلیه می شود.
معایب باتری اتمی (غیر سیلد)
باتری ماشین اتمی از باتری های وجود در بازار گران تر است. امکان شارژ دهی بالا در این نوع باتری وجود ندارد. در آب و هوای سرد و زمستان به خوبی شارژ نمی شود و نیازمند پوشش است. پیشنهاد ما به شما برای استفاده از باتری ماشین اتمی در آب و هوای گرم می باشد.
باتری لیتیوم یونی
این نوع باتری در خودروهای برقی استفاده می شود. سیستمی مانند باتری لب تاپ ها و موبایل ها دارد اما با این تفاوت که اندازه بزرگتری دارد. باتری های لیتیوم ظرفیت زیاد و چگالی مناسبی دارد اما در عوض طول عمر مفید و دوام آن ها کم است.
مزایای باتری لیتیوم یونی
این باتری ها نسبت به انرژی ای که ذخیره می کنند، سبک هستند. با طبیعت سازگاری بهتری دارند زیرا فاقد یون کادمیوم می باشند. در شرایط هوایی متفاوت به خوبی شارژ می شوند و سرعت بالاتری در شارژدهی دارند. همچنین آلودگی هوای کمتری نسبت به انواع باتری ماشین دارند.
معایب باتری لیتیوم یونی
از معایب آن می توان به گران قیمت بودن آن اشاره کرد. همچنین باتریهای لیتیومی حاوی یک الکترولیت قابل اشتعال هستند که می تواند باعث آتش سوزی باتری در مقیاس کوچک شود پس باید در حین کار مراقب بود. اگرچه دیدیم مزایای بیشتری نسب به معایب خود دارد.
نحوه عملکرد باتری ماشین
یک باتری معمولی دارای شش سلول می باشد که هر سلول آن دارای دو صفحه یا شبکه است. یکی از جنس سرب و دیگری از دی اکسید سرب ساخته شده است. هر سلول آن قادر به تولید 12 ولت انرژی هستند. این صفحات در اسید سولفوریک شناور هستند که باعث ایجاد واکنش بین صفحات شده است. اسید بر روی صفحه دی اکسید سرب ریخته شده و واکنش انجام می دهد. این واکنش یون و سولفات سرب تولید می کند. در واکنش های پی در پی یک الکترون تولید می شود که در اطراف صفحات به چرخش در می آید و در نتیجه برق تولید می شود. این برق برای شروع کار کردن موتور (صفحه کلاچ)، روشن شدن چراغ های جلو و پخش رادیو از پایانه های باتری خارج می شود. این واکنش شیمیایی کاملاً برگشت پذیر است، به این صورت که انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی در زمان دشارژ یا تخلیه ی باتری و انرژی الکتریکی به انرژی شیمیایی در زمان شارژ یا پرشدن باتری ، تبدیل می شود.
طول عمر مفید باتری ماشین
طول عمر باتری ماشین به عوامل بسیاری از جمله جنس، کارایی و … بستگی دارد. اما به طور متوسط باتری ها از 2 تا 5 سال دوام می آورند. البته طول عمر مفید باتری از 3 سال بیشتر نیست مگر با نگهداری و سرویس های به موقع آن تا 5 سال نگهداری کردو پس از آن زمان تعویض باتری ماشین فرا رسیده است. همچنین به جنس کالایی که می خرید وابسته است، کالای فروشگاه گندمی یکی از بهترین انتخاب ها برای شما می باشد.
خرید و قیمت باتری ماشین
انتخاب بهترین باتری ماشین می تواند باعث کاهش هزینه ها، افزایش کارایی باتری و عملکرد بهتر در خودرو شود. در این انتخاب باید به مشخصات فنی خودروی خود مانند: میزان آمپر باتری ماشین، قدرت دینام ها و فضای قرارگیری باتری توجه کرد. پس برای خرید باتری ماشین باید خودروی خود را کامل بشناسید. برای افراد دارای حوصله کافی برای بررسی باتری ماشین، باتری اسیدی گزینه ی خوبی است اما در صورت نداشتن وقت برای بررسی باتری اتمی انتخاب بهتری است. برای لوازم یدکی خودرو در مشهد می توانید به فروشگاه گندمی مراجعه کنید و بهترین انتخاب را داشته باشید. جهت اطلاعات بیشتر و مشاوره با کارشناسان ما می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید. بهتر است قبل از خرید حتما نکات آموزشی را بررسی کنید تا بهترین انتخاب را داشته باشید برای همین منظور میتوانید به مقاله راهنمای تهیه باتری پراید مراجعه کنید.