بعداز روشن کردن ماشین و قرار دادن آن در دندهای مناسب، فشردن پدال گاز است که خودرو را به حرکت در میآورد. این پدال در خودروهای دنده ای، زیر پای راننده و در سمت راست قرار گرفته تا با فشردن آن، خودرو شتاب لازم را برای حرکت پیدا کند. با توجه به اهمیت این قطعه، در ادامه با علت خرابی پدال گاز ماشین و کارهایی که در این شرایط باید انجام داد، صحبت خواهیم کرد.
پدال گاز چگونه عمل می کند؟
با فشردن پدال گاز توسط راننده، میزان هوای ورودی به موتور تنظیم شده و مصرف سوخت در خودرو کاهش یا افزایش پیدا کند. این پدال به دریچه گاز ماشین یا همان ساسات متصل بوده و باز و بسته شدن آن را تنظیم میکند. هرچه میزان فشار ورودی روی پدال بیشتر باشد، دریچه ساسات گشادتر شده، هوای بیشتری به موتور وارد شده و مصرف سوخت نیز افزایش مییابد. اما در صورتی که این اتفاق نیفتد، به این نتیجه میرسید که پدال گاز خراب شده و نیازمند تعمیر خواهدبود.
خرابی پدال گاز به دلیل مشکل فیلتر هوا و سوخت
فیلترهای هوا و سوخت از ورود ناخالصیها و آلودگیها به موتور جلوگیری میکند. در واقع موتور و سیستم سوخت را در برابر آلودگیها حفظ میکند. با خرابی این فیلترها، بعد از فشردن پدال گاز، هوای ورودی به موتور با ناخالصی همراه خواهدشد. یا اینکه با مسدود شدن فیلتر، هوا به مقدار کافی وارد موتور نشده اما مصرف سوخت افزایش پیدا خواهدکرد. با این اوصاف با گیر کردن پدال گاز، بررسی این فیلترها را باید در الویت بگذارید.
خراب شدن پدال گاز به دلیل سنسور موقعیت دریچه گاز
سنسور موقعیت دریچه گاز، میزان باز شدن این دریچه را تعیین کرده و اطلاعات را به کامپیوتر خودرو منتقل می کند. با فشردن پدال گاز، سنسور موقعیت دریچه گاز شرایط را بررسی کرده و با ارسال دادهها به رایانه، مشخص میکند موتور به چه میزان سوخت نیاز دارد. تا بتواند نسبت هوا به سوخت را نیز تنظیم کند. با معیوب شدن TPS، پدال گاز بعداز فشرده شدن واکنشی نشان نداده و مصرف سوخت نیز افزایش نمییابد.
گیر کردن پدال گاز به دلیل خرابی سنسور اکسیژن
همانطور که تا به این قسمت از مقاله متوجه شدید، میزان هوای ورودی به موتور نقش موثری در سرعت دارد. بنابراین زمانی که با گیر کردن پدال گاز مواجه شدید، بررسی سنسور اکسیژن را از یاد نبرید. این سنسور بخشی از سیستم اگزوز یا همان سیستم هوای خروجی موتور است که مقدار گازهای باقی مانده را بررسی کرده و اطلاعات را برای آنالیز به کامپیوتر خودرو میفرستد. تا موتور بداند ترکیب هوا و سوخت چگونه انجام شده و مقدار هریک را تغییر دهد. با خرابی این سنسور، این اطلاعات به درستی رد و بدل نشده و موتور هوای خروجی اضافی را نمیتواند تحلیل کند. در نتیجه گاز دادن، بیتاثیر خواهد بود.
خراب شدن پدال گاز به علت خرابی ماژول کنترل الکتریکی
ماژول کنترل الکتریکی در ارتباط مستقیم با دریچه گاز است و کروز کنترل، کنترل پایداری و… را به عهده دارد. این ماژول به میزان باز شدن دریچه کمک کرده تا خودرو شتاب بگیرد. بنابراین با خرابی ماژول، پدال گاز نیز عملکردصحیحی نخواهدداشت.
خرابی کابل شتاب دهنده و خرابی پدال گاز
با گرفتن پدال گاز انتظار میرود سرعت افزایش پیدا کند اما با خراب شدن کابل شتاب دهنده این اتفاق نمیافتد. این مشکل به دلایل مختلف مانند آزاد شدن سیم پدال گاز، نقص در پمپ بنزین، عیب در شمعهای خودرو، اختلالات مربوط به ایسیو، خرابی فیلترهای هوا و ورود آب به بنزین ناشی از خرابی رینگ پیستون خودرو و… رخ خواهد داد که بررسی و تعمیر آن را باید به عهده یک تعمیرکاری متخصص گذاشت.
گیر کردن پدال گاز به پدال ترمز
بازوهای پدال گاز، ترمز و کلاچ قابل تنظیم هستند. به همین خاطر ممکن است به دلیل تنظیم نادرست یا شکستگی پیچهای تنظیم پدال، پدال ترمز به پدال گاز گیر کند.
گاز خوردن ماشین پاره شدن سیم گاز
درصورتی که با فشردن پدال گاز مصرف سوخت افزایش پیدا کرد اما سرعت بالا نرفت، این احتمال وجود دارد که سیم گاز پاره شده باشد. البته موارد دیگری نیز مانند خرابی انژکتورها، استپر موتور، ایسیو، دریچه گاز، شمعهای خودرو، سنسور دور موتور و… هم دیگر عوامل این مشکل به حساب میآیند.
اگر با گیر کردن پدال گاز مواجه شدیم چه کار باید کرد؟
گاهی ممکن است خودرو شما در حال حرکت با سرعت بالا بوده که ناگهان پدال گاز گیر میکند. در این مواقع بایستی با روشهای مختلفی، خودرو را متوقف کرده تا بتوان اقدامات لازم را انجام داد و خودرو را به تعمیرگاه رسانید.
هنگام گیر کردن پدال گاز، خودرو در حالت دنده خلاص قرار دهید
برای خودروهایی که دنده دستی دارند، با گیر کردن پدال گاز، کلاچ را فشار داده و دنده را خلاص کنید. در این شرایط درصورتی که ماشین بیشترین گاز را داشته باشد، بازهم در سرعت تاثیری نخواهد داشت.
خاموش کردن خودرو هنگام گیر کردن پدال گاز
برای خودروهای دنده اتومات، بهترین کاری که زمان گیر کردن پدال گاز میتوان انجام داد، خاموش کردن ماشین است. چراکه خلاص کردن دنده در خودروهای دنده اتومات موثر نخواهدبود. هرچند خاموش کردن ماشین در سرعت های بالا ممکن است به آن آسیب بزند، اما سلامت شما در الویت خواهدبود.
استفاده از ترمز دستی با گیر کردن پدال گاز
هنگامی که پدال گاز گیر میکند، می توان با کمک ترمز دستی سرعت را کم کرد تا به تدریج خودرو متوقف شود.
کلام پایانی
در این مقاله از فروشگاه لوازم یدکی گندمی، نماینده رسمی قطعات خودرو ایساکو، به بررسی علل خرابی پدال گاز پرداختیم. دانستیم اختلال در فیلتر هوا و سوخت، خرابی موقعیت دریچه گاز، سنسور اکسیژن، ماژول کنترل، خرابی کابل شتاب دهنده، گیر کردن پدال و… میتوانند تاثیر بسزایی در عملکرد خودرو بگذارد.
اما نکته قابل توجه اینجاست که استفاده از قطعاتی با کیفیت و مراجعه به مکانیکی متخصص، تشخیص و اقدامات لازم برای تعمیر، به بهترین شکل ممکن انجام خواهدشد. چراکه پدال گاز ارتباطی مستقیم با ساسات و کنترل میزان باز شده دریچه آن داشته و سبب میشود هوای بیشتری به موتور برسد. بنابراین همین قطعه به ظاهر ساده عملکرد بسیاری از قطعات را تحت تاثیر قرار خواهدداد.