زمانی که درحال رانندگی هستید، علاوه براین که باید حواستان به اطراف باشد، نباید از علائم هشدار دهنده و صداهای موتور به دلیل افزایش دور موتور غافل شد. چراکه نتیجه بی توجهی به رانندگی با دور موتور بالا، مصرف سوخت بیشتر، افزایش ساییدگی اجزای موتور و سیستم انتقال قدرت، و افزایش آلودگی هوا. همچنین، فشار به موتور و گیربکس خواهدبود.
هرکدام از این موارد میتواند منجر به آسیبهای جدی و هزینههای تعمیرات بالا شود. در ادامه این مقاله از فروشگاه ایساکو گندمی به بررسی هریک از این موارد می پردازیم.
افزایش دما موتور در دور موتور بالا
افزایش دور موتور سبب افزایش دمای موتور میشود. زیرا فشار و اصطکاک درون محفظه احتراق افزایش مییابد. این گرما بر ذوب شدن قطعات، کاهش کارایی روغن موتور و در نهایت آسیب به سیستمهای خنککننده تاثیر مستقیمی میگذارد. بنابراین در صورت بیتوجهی، این وضعیت میتواند به بروز خرابیهای جدی و هزینههای تعمیرات سنگین را به همراه خواهدداشت.
کاهش عمر روغن موتور دیگر عوارض رانندگی با دور موتور بالا
اصلیترین وظیفه روغن موتور، کاهش اصطکاک و روانکاری قطعات است. هنگامی که دور موتور بالا باشد، روغن موتور داغ شده و قابلیت روانکاری خود را از دست میدهد. در نتیجه شاهد سایش بین قطعات و گیرپاژ موتور خواهیدبود.
افزایش مصرف سوخت به دلیل رانندگی با دور موتور بالا
رانندگی با دور موتور بالا، نیازمند تامین سوخت بیشتری خواهدبود. این مورد علاوه بر آسیب به محیط زیست به میزان هزینه پرداختی شما برای تهیه سوخت اثر میگذارد.
خرابی سیستم انتقال قدرت به خاطر دور موتور بالا
دور موتور بالا در رانندگی فشار بالایی را به سیستم انتقال قدرت شامل کلاچ و جعبه دنده وارد میکند. در صورتی که دور موتور کاهش پیدا نکند، این قطعات فرسوده شده و بایستی در اسرع وقت تعمیر شوند.
استهلاک سریع قطعات به دلیل رانندگی با دور موتور بالا
استهلاک قطعات از جمله پیامدهای رانندگی با دور موتور بالا است. در این شرایط قطعاتی مانند یاتاقانها، پیستونها، و میللنگها تحت فشار قرار گرفته و زودتر از زمان معمول با خرابی روبه رو میشوند.
تازه ترین وبلاگ منتشر شده گندمی: علائم خرابی شیربرقی ماشین های اتومات چیست؟
خرابی سوپاپ ها
سوپاپ موتور مانند سایر اجزا موتور، در تماس با حرارت قرار میگیرد. با این تفاوت که هیچکدام از خنک کنندهها و روغنها، نمیتوانند دمای آن را پایین بیاورند. در واقع زمانی خنک شدن سوپاپ اتفاق میافتد که حرارت از طریق نشیمن یا همان سیت سوپاپ، به سر سیلندر منتقل شود. با افزایش دور موتور، و افزایش تعداد انفجارهای داخل اتاقک، میزان دمای سوپاپ نیز بالا میرود.
درصورتی که حرارت سوپاپ به گونهای باشد که منتقل نشده یا کاهش پیدا نکند، سوپاپ خواهد سوخت. این مورد از جمله عوارض رانندگی با دور موتور بالا به حساب میآید.
فرسودگی رینگ ها
رینگهای موجود در خودرو، در کنار ظرافت و حساسیتی که دارند، وظیفه نشتبندی، انتقال گرمای قسمت بالای پیستون (تاج پیستون) و روانکاری را در موتور به عهده دارد. به همین خاطر رانندگی با دور موتور بالا، سبب استهلاک رینگها شده و از عمر مفید آنها کم میکند. استهلاک رینگ، مانع از نشت بندی شده و کمپرس موتور به زیر پیستون راه پیدا خواهدکرد. روغن نیز وارد اتاقک احتراق میشود. ازجمله فرسودگی رینگها موارد زیر هستند:
- افزایش آلایندگی
- افزایش مصرف سوخت
- کاهش توان و گشتاور موتور
خراب شدن گیربکس
درصورتی که تعویض دنده در زمان مناسب انجام نشود، مشکلاتی مانند صداهای نا به هنجار یا جا نرفتن دنده را به وجود خواهد آورد. نتیجه این موارد خراب شدن گیربکس خواهدبود.
در صورت خرابی گیربکس 206 میتوانید تمامی لوازم و قطعات را از گندمی خریداری کنید.
چه زمانی باید تعویض دنده را متناسب با دور موتور انجام دهیم؟
بهتراست بدانید زمان تعویض دنده خودرو، متناسب با نوع و مشخصات فنی متفاوت خواهدبود. بطور کلی زمانی که دور موتور به 3000 دور در دقیقه رسید، بایستی تعویض دنده انجام شود. با رسیدن دور موتور به حدود 1000 دور در دقیقه هم، لازم است دنده به حالت قبلی بازگردد.
درصورتی که باید کنترل خودرو را بطور کامل به عهده بگیرید، توصیه میشود دنده را به دنده پایینتر عوض کرده تا فشاری بر گیربکس وارد نشود. برای انتخاب بهترین زمان برای تعویض دنده، میتوان به صفحه نمایش دور موتور توجه داشت و در این سرعتها، دنده را تعویض کرد:
- در سرعت ۲۵ کیلومتر در ساعت. از دنده یک به دو
- در سرعت ۴۰ کیلومتر در ساعت. از دنده دو به سه
- در سرعت ۶۰ کیلومتر در ساعت. از دنده سه به چهار
- در سرعت ۸۰ کیلومتر در ساعت. از دنده چهار به پنج
همچنین در نظر داشته باشید رانندگی با دنده مرده هم میتواند به خودرو آسیب وارد کند پس در نتیجه طبق توضیحاتی که داده شده است تعویض دنده را انجام دهید.
کلام پایانی
رانندگی با دور موتور بالا، یکی از مواردی است که میتواند آسیبهای زیادی به خودروتان وارد کند. عوارضی مانند استهلاک قطعات، خراب شدن سیستم قدرت، افزایش مصرف سوخت، کاهش عمر روغن موتور و همینطور افزایش دما موتور را بیتوجهی به دور موتور به دنبال خواهدداشت. به همین خاطر در این مقاله با بررسی تمام این موارد، از آسیبهایی که نادیده گرفتن دور موتور میتواند به همراه داشته باشد. صحبت کردیم. امید است با درنظر گرفتن این موارد، از پرداخت هزینههای سنگین برای تعمیر جلوگیری کنید.