سوزن انژکتور خودرو همانطور که از اسمش مشخص است جزئی از سیستم انژکتوری محسوب میشود. موتورهای انژکتوری با هدف کاهش مصرف سوخت وارد بازار شده و با برطرف کردن نقص خودروهایی با موتور کاربراتوری، موفق شدند جایگاه مناسبی را در بازار پیدا کنند. با توجه به اهمیت و استقبال تولید کنندگان از این نوع موتور، در ادامه این مقاله از فروشگاه گندمی، نماینده رسمی قطعات ایساکو، به معرفی سوزن انژکتور موتور میپردازیم.
قطعات انژکتور و محل قرارگیری سوزن انژکتور
سوزن انژکتور، از مهم ترین قطعات اصلی انژکتور محسوب شده که نقش مهمی در احتراق خودرو دارد. سوزن انژکتور موتور مانند نازلی ترکیب سوخت و هوا داخل محفظه را به پودر تبدیل کرده و وارد موتور میکند. این سوزن اجزای مختلفی دارد که مهمترین آن عبارتند از:
- ورودی سوخت
- فیلتر
- فنر برگشت دهنده
- سوزن انژکتور
- خروجی سوخت یا همان تزریق سوخت
- پوسته
- هسته
- سیم پیچ
- سوکت برق
سوزن انژکتور چیست؟
در موتورهای انژکتوری، سوزن انژکتور از مهمترین قطعات بوده که در احتراق موتور، نقش بسزایی دارد. این سوزن، قطعهای نازل مانند بوده و ترکیب سوخت و هوا داخل محفظه احتراق را تبدیل به پودر کرده تا وارد موتور شود. سوزن انژکتور موتور تاثیر زیادی بر کاهش مصرف سوخت خواهد داشت.
انواع سوزن انژکتور
سوزنهای انژکتور متناسب با نوع کاراییشان، انواع مختلفی دارند. چراکه هر کدام وظیفهای خاص و متفاوتی را خواهند داشت که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
سوزن انژکتور تک سوراخ
این مدل از سوزن یک سوراخ داشته که برای خروج سوخت به کار برده میشود.
سوزن انژکتور سه سوراخ
از آنجاییکه هر چه تعداد سوراخهای سوزن انژکتور بیشتر باشد کارایی بیشتری دارند، این نوع از سوزنها به نسبت مدل قبل عملکرد بهتری دارند.
سوزن انژکتور چهار سوراخ
از اسم این نوع سوزن پیداست که دارای سوراخ بوده که بیشترین کارایی را به نسبت مدلهای قبلی دارد. اما باید بدانید انتخاب این نوع سوزن متناسب با نوع انژکتور باشد.
یک سوزن انژکتور خوب چه ویژگی هایی دارد؟
تا به این قسمت از مقاله درباره سوزن انژکتور و اهمیت آن در موتورهای انژکتوری آشنا شدیم. اما باید بدانید یک سوزن انژکتور پراید یا هر خودرو دیگر چه ویژگی هایی باید داشته باشد. بطورکلی سوزن انژکتور باید از دقت بالایی برخوردار بوده تا سوخت را در زمان مناسب و به میزان کافی سوخت را به موتور برساند. همچنین سوزن انژکتور باید از دوام بالایی هم برخوردار بوده تا دچار فرسایش و خوردگی نشود. یک سوزن انژکتور موتور خوب باید عملکرد ثابتی داشته باشد و در فاصله بین دو تزریق ثابت باقی بماند. از آنجاییکه این سوزن با سایر قطعات در ارتباط است، بایستی بدون هیچ تداخلی با سایر قطعات، عملکردی بهینه داشته باشد.
بهترین مارک سوزن انژکتور
با توجه به اهمیت سوزن انژکتور موتور، زمانی که این قطعه نیازمند تعویض شود، بهتراست سراغ بهترین مارک سوزن انژکتور باشید. بهترین برندهای سوزن انژکتور موجود در بازار ایساکو و والئو هستند که برای خودروهایی مانند پراید، پژو، سمند و نیسان پیشنهاد میشوند.
تست سوزن انژکتور
برای تست سوزن انژکتور موتور به منظور بررسی وضعیت آن، دو راه را پیش رو خواهید داشت. گرچه این کار را باید به تعمیرکاری متخصص بسپارید اما بهتراست بدانید عیب یابی این قطعه به دو روش انجام می شود:
تست سوزن انژکتور با دستگاه دیاگ
راحتترین روش عیب یابی سوزن انژکتور، استفاده از دستگاه دیاگ است. البته این دستگاه میتواند سایر خطاها و مشکلات خودرو را نیز نمایش دهد.
تست سوزن انژکتور با بررسی مقاومت انژکتور
بهترین مقاومت برای سوزن انژکتور بین 11 تا 17 اهم بوده که اگر بعداز اندازه گیری، میزان مقاومت در این بازه نبود، لازم است مشکل شناسایی و برطرف شود. در برخی شرایط مشکل از خرابی سوزن انژکتور نبوده و تنها با شستشوی ساده میتوان ایراد را برطرف کرد.
علائم کثیفی سوزن انژکتور
زمانی که با علائم کثیفی سوزن انژکتور مانند افت قدرت موتور، روشن نشدن یا به سختی روشن شدن خودرو، کاهش شتاب، ریپ زدن ماشین، خروج دود سیاه از اگزوز، روشن شدن چراغ چک، افزایش میزان آلایندگی، خاموش شدن موتور، و افزایش مصرف سوخت مواجه شدید، لازم است اقدامات لازم را برای شستن سوزن انژکتور انجام دهید.
شستشوی سوزن انژکتور
درصورتی که با کثیف شدن سوزن انژکتور مواجه شدید، به سه روش می توان آن را شست و شو داد تا عملکردی بهینه داشته باشد.
روش های شستشوی انژکتور
اولین روش شستشوی سوزن انژکتور با دستگاه است. برای اینکار باید سوزنها را جدا کرد و داخل دستگاه قرار داد تا با فشار، تمام آلودگیهای روی آن از بین برود. در برخی موارد میتوان سوزن انژکتور را جدا نکرده و با اتصال دستگاهی به خودرو، سوزنها را تمیز کرد. اما مشکل این روش اینجاست که ما توجه نمیشویم سوزن انژکتور موتور تا چه اندازه تمیز شده است. و روش آخر برای شستشوی سوزن انژکتور جدا کردن فیلتر و تعویض آنهاست که تنها در بعضی مدلهای انژکتور قابل اجرا است.
در چه شرایطی سوزن انژکتور آسیب می بیند؟
بطورکلی عوامل زیادی هستند که میتوانند عملکرد سوزن انژکتور موتور را تحت تاثیر قرار داده و کاربر را ملزم به تعویض یا تعمیر این قطعه میکند. از جمله این شرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
خرابی سوزن انژکتور در اثر سوخت آلوده
سوخت آلوده دارای ناخالصی، آلودگی و ذرات معلق بسیاری است که سوراخهای سوزن انژکتور را مسدود کرده و از جریان سوخت جلوگیری میکند. درصورتی که نسبت این مورد بیتوجه باشید، با مرور زمان سوزن آسیب دیده و دچار شکستگی خواهدشد.
خرابی سوزن انژکتور به دلیل فرسودگی
با گذشت زمان انژکتور دچار فرسایش و ساییدگی قرار گرفته و باعث خم شدن سوزن میشوند. درنتیجه راندمان و عملکرد آن کاهش پیدا میکند.
خرابی سوزن انژکتور به علت استفاده از بیش از حد
استفاده زیاد از خودرو یا وارد شدن فشار بیش از اندازه به انژکتور، سبب تاب برداشتن و آسیب دیدن سوزن شده که در نتیجه سوخت رسانی با مشکل مواجه میشود.
خرابی سوزن انژکتور به دلیل نگهداری نامناسب
لازم است انژکتور را در بازههای زمانی منظم بررسی کرده و از تمیز بودن آن مطمئن شد. تا در صورت نیاز تعمیر یا تعویض سوزن انژکتور انجام شود.
علائم خرابی سوزن انژکتور
سوزن انژکتور موتور یکی از قطعات مصرفی بوده که با گذشت زمان باید تعویض شود. زیرا فرسودگی این قطعه عملکرد خودرو، کیفیت سوخت، نحوه رانندگی و… را تحت تاثیر قرار میدهد. از جمله رایجترین دلایل خرابی سوزن انژکتور، گرفتگی آن بر اثر ذرات موجود در سوخت خواهد بود که در اثر استفاده از سوختهای بیکیفیت یا رسوبات موجود در باک رخ میدهد. در نتیجه مسدود شدن سوزن انژکتور عملکرد پاشش سوخت با مشکل مواجه شده و بایستی سوزن شستشو داده شود. شستن سوزن انژکتور باید با استفاده از مایع مخصوص شستشو انجام شود.
خراب شدن سوزن انژکتور مواردی نظیر لرزش و شنیدن صدا از موتور را به همراه خواهدداشت. یا اینکه با فشار دادن پدال گاز، خودرو عملکرد صحیحی نداشته باشد.
نشانه های معیوب بودن سوزن انژکتور
یکی از مهمترین نشانههای معیوب بودن سوزن انژکتور کاهش قدرت موتور بوده که با فشردن پدال گاز رخ میدهد. البته ممکن است با لرزش و خاموش شدن خودرو هنگامی که دور موتور پایین باشد نیز روبه رو شود. دیگر نشانههای معیوب بودن سوزن انژکتور موتور عبارتنداز:
- افزایش مصرف سوخت
- احتراق ناقص سوخت
- ریپ زدن خودرو در سربالایی
- کاهش راندمان موتور خودرو
- استارت خوردن سنگین خودرو
- نداشتن شتاب کافی برای خودرو
- خارج شدن دود سیاه از اگزوز
خرابی اورینگ سوزن انژکتور
خراب شدن اورینگ سوزن انژکتور با علائمی همراه است که با توجه به آن باید موارد لازم را برای تعمیر انجام داد. درصورتی که با افزایش مصرف سوخت و نشت سوخت رو به رو شدید، باید سوزن انژکتور موتور را بررسی کنید. همچنین خرابی اورینگ سوزن انژکتور سبب کاهش عملکرد موتور شده و افت توان و ضعیف شدن موتور را به همراه خواهد داشت.
علت پاشش زیاد سوزن انژکتور
انژکتور موتور به واسطه سنسورهای ecu میزان پاشش بنزین را تعیین می کند. بنابراین اگر با پاشش زیاد سوزن انژکتور مواجه شدید، باید مواردی مانند خرابی ECU، خرابی سنسور فشار یا دما، گرفتگی یا خرابی سوزن انژکتور، کیفیت پایین سوخت و نشتی سوخت را بررسی کنید.
علت نرسیدن برق به سوزن انژکتور
درصورتی که برق به سوزن انژکتور نرسد، باید مشکل را در سیم کشی، فیوز، اختلال در عملکرد ecu و… باشد. در این شرایط برای باز شدن سوزن انژکتور باید از سیگنال الکتریکی استفاده کرد زیرا با ارسال نشدن سیگنال، انژکتور نیز عملکرد صحیحی نخواهدداشت.
گرفتگی سوزن انژکتور و رفع آن
همانطور که گفته شد سوزن انژکتور توسط رسوبات و آلودگیها مسدود خواهدشد که برای برطرف کردن آن باید از محلول های شستشو استفاده کرد. البته برخی از متخصصین، برای تمیز کردن سوزن انژکتور موتور، از دستگاههای مخصوص استفاده میکنند.
تعمیر سوزن انژکتور
در صورتی که با خرابی سوزن انژکتور مواجه شده و با شستن آن مشکل برطرف نشد، بایستی این قطعه را بررسی و عیب یابی کرد. تا بعد از مشخص شدن مشکل، تعمیرکاری متخصص، سوزن را تعمیر کند. بطور کلی برای تعمیر سوزن انژکتور باید از ابزارهای تخصصی مانند جعبه ابزار عمومی، دستگاه تمیز کننده انژکتور، فشارسنج، دستکش و عینک حفاظتی و دستکش و عینک حفاظتی استفاده کرد.
نحوه تعویض سوزن انژکتور
فرایند تعویض سوزن انژکتور، باید توسط افراد متخصص و با دقت بالایی انجام شود. مهمترین این موارد عبارتنداز:
جدا کردن سوزن انژکتور
برای جدا کردن سوزن انژکتور، باید از ابزارهای تخصصی استفاده کرد و دقت لازم را برای انجام آن به خرج داد.
تمیز کردن سوزن انژکتور
سوزنها باید با دستگاههای مخصوص و شویندههای سوزن انژکتور به درستی تمیز شوند.
بررسی نشتی سوزن انژکتور
بعداز تمیز کردن سوزن انژکتور، باید با استفاده از فشار سنج مطمئن شوید که این قطعه نشتی نداشته باشد.
تنظیم کردن سوزن انژکتور
سوزن انژکتور باید به گونهای تنظیم شود تا فشار و جریان سوخت بهینه شود که باید توسط متخصص انجام شود.
نصب و جا زدن سوزن انژکتور
بعداز شستن و تعمیر کردن این قطعه باید جایگزینی سوزن انژکتور را انجام دهید. بایستی سوزن مجدد روی موتور نصب شود تا عملکرد صحیحی داشته باشد.
کلام پایانی
در این مقاله درباره سوزن انژکتور خودرو، علائم خرابی، اهمیت آن و نحوه عملکرد آن صحبت کردیم. به این موضوع پرداختیم که این قطعه هرچند ساده میتواند تاثیر بسیاری بر مصرف سوخت گذاشته و بایستی بررسی و تعمیر آن را در الویت قرار داد.