تسمه تایم خودرو

بهترین زمان تعویض تسمه تایم خودرو

زمان تعویض تسمه تایم یکی از مهم‌ترین مسائلی است که هر راننده‌ای باید به آن توجه داشته باشد. تسمه تایم، نقش بسیار مهمی در عملکرد موتور خودرو ایفا می‌کند و در صورت عدم تعویض به موقع، می‌تواند منجر به بروز مشکلات جدی در موتور خودرو شود. تشخیص دقیق زمان تعویض این قطعه حیاتی می‌تواند در حفظ سلامت و عملکرد موتور خودرو نقش بسزایی داشته باشد.
ما در این مقاله به بررسی علائم فرسودگی تسمه تایم، عواقب ناشی از عدم تعویض به موقع آن و همچنین روش‌های تشخیص زمان مناسب تعویض این قطعه مهم خواهیم پرداخت. تا انتها با ما همراه باشید.

تسمه تایم خودرو چیست و چگونه کار می‌کند؟

تسمه تایم یک تسمه از جنس پلاستیک است که به عنوان رابط میان میل لنگ و میل سوپاپ، عمل می‌کند. تسمه تایم به گونه‌ای طراحی و تنظیم شده که با چرخش میل لنگ، میل سوپاپ را هم به چرخش درمی‌آورد.
تسمه تایم یکی از قطعات موتورهای احتراق داخلی می‌باشد که زمان‌بندی باز و بسته شدن سوپاپ هوا و سوپاپ دود را در چرخه 4 مرحله‌ای موتورهای احتراق داخلی انجام می‌دهد. به عبارتی دقیق‌تر تسمه تایم، حرکت میل لنگ را به میل سوپاپ؛ منتقل کرده و میل سوپاپ، سوپاپ‌ها را به حرکت درمی‌آورد.
در واقع عملکرد تسمه تایم در خودرو به این صورت است که سرعت چرخش میل لنگ را با میل سوپاپ، هماهنگ و زمان باز و بسته شدن سوپاپ‌ها را تنظیم می‌نماید. همچنین برای اطلاعات بیشتر در مورد تسمه تایم میتوانید به مقاله لینک مراجعه کنید.

تسمه تایم خودرو

چه زمانی باید تسمه تایم خودرو را تعویض کنیم؟

تسمه تایم مانند دیگر قطعات خودرو، پس از مدتی استفاده دچار فرسایش می‌شود که در چنین شرایطی برای حفظ عملکرد صحیح خودرو باید نسبت به تعویض آن اقدام کرد. همین امر، اهمیت توجه به این موضوع که تسمه تایم هر چند کیلومتر تعویض شود؟ را دوچندان کرده است.
زمان تعویض تسمه تایم به 3 فاکتور مهم و اساسی نوع تسمه، نوع خودرو و همچنین شرایط رانندگی بستگی دارد، اما به طور کلی تسمه تایم‌های معمولا در خودروهای داخلی باید پس از 60 الی 80 هزار کیلومتر، تعویض گردد.
در جدول زیر بهترین زمان تعویض تسمه تایم در خودروهای مختلف در شرایط عادی و سخت رانندگی، مشخص شده است:

نوع خودرو رانندگی در شرایط عادی رانندگی در شرایط سخت
زمان تعویض تسمه تایم پراید 60 هزار کیلومتر 

50 هزار کیلومتر

زمان تعویض تسمه تایم کوییک

60 هزار کیلومتر 40 هزار کیلومتر
زمان تعویض تسمه تایم تیبا 60 هزار کیلومتر

40 هزار کیلومتر

زمان تعویض تسمه تایم 206

80 هزار کیلومتر 60 هزار کیلومتر
زمان تعویض تسمه تایم 207 80 هزار کیلومتر

60 هزار کیلومتر

زمان تعویض تسمه تایم مگان 60 هزار کیلومتر

50 هزار کیلومتر

لازم به ذکر است که زمان تعویض تسمه تایم خودروهای مختلف در جدول فوق، براساس دفترچه راهنمای هر خودرو در نظر گرفته شده است.

عمر مفید تسمه تایم

اینکه عمر مفید تسمه تایم چند سال است؟ مسئله بسیار مهمی است که باید علاوه بر میزان مسافت طی شده توسط خودرو، مدنظر داشته باشید؛ چرا که در برخی موارد دیده شده که تسمه تایم خودرو قبل از طی مسافت 60.000 کیلومتر هم به طور ناگهانی دچار پارگی شده است.
اصلی‌ترین عامل این اتفاق این است که عمر مفید تسمه تایم به اتمام رسیده و یا اینکه تاریخ انقضای تسمه تایم فرا رسیده، اما توجهی به آن نشده است.
بنابراین مهم است که بدانید تسمه تایم هم طول عمر مشخصی دارد و این طول عمر بین 3 الی 5 سال متغیر می‌باشد. برند و کیفیت تسمه تایم در عمر آن تاثیر دارد در نتیجه بهتر است برای خرید تسمه تایم به فروشگاه معتبر از جمله فروشگاه گندمی مشهد مراجعه کنید.

تعویض تسمه تایم

علائم هشداردهنده برای تعویض تسمه تایم

متاسفانه پارگی تسمه تایم، یک اتفاق ناگهانی است که در حین رانندگی به وقوع می‌پیوندد، بنابراین خیلی نباید دنبال نشانه و علامت خاصی برای تشخیص فرا رسیدن زمان تعویض تسمه تایم باشید، مگر اینکه شانس با شما یار باشد و قبل از پارگی تسمه تایم، نشانه‌های زیر را مشاهده کنید:

  • به صدا درآمدن موتور خودرو
  • خروج دود بیش از اندازه از اگزوز
  • لرزش ماشین
  • نشت روغن به قسمت جلویی موتور خودرو
  • کاهش قدرت موتور
  • روشن شدن ماشین به سختی

مشاهده هر یک از علائم و نشانه‌های فوق می‌‍تواند هشداری باشد برای اینکه زمان تعویض تسمه تایم فرا رسیده است؛ بنابراین توصیه می‌کنیم به محض مشاهده هر یک از این علائم، نسبت به تعویض تسمه تایم خودروی خود اقدام کنید.

نشانه‌های خرابی تسمه تایم و روش‌های تشخیص آن

به طور کلی خرابی تسمه تایم به دو شکل متفاوت بروز پیدا می‌کند؛ یا کلا پاره می‌شود و یا اینکه چند دنده از آن رد می‌کند.
در صورت پارگی تسمه تایم، موتور خودرو خاموش شده و با استارت زدن هم روشن نخواهد شد. (در نظر داشته باشید که استارت زدن در هنگام پارگی تسمه تایم خودرو به موتور خودرو، آسیب می‌زند.)
در صورت رد کردن تسمه تایم، امکان روشن شدن موتور خودرو وجود دارد، اما به درستی کار نخواهد کرد. استارت زدن در چنین شرایطی هم مانند حالت اول به موتور خودرو، آسیب جدی وارد می‌کند.

عواقب تعویض نکردن به‌موقع تسمه تایم

تاخیر در تعویض تسمه تایم، عواقب خاص خود را دارد و منجر به بروز مشکلات کوچک و بزرگی در خودرو می‌شود؛ بنابراین توصیه می‌کنیم به هیچ عنوان تعویض تسمه تایم را به تعویق نیاندازید. از جمله عواقب تاخیر در زمان تعویض تسمه تایم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  به هم ریختگی زمان باز و بسته شدن سوپاپ‌های ورودی هوا و خروجی دود در موتور
  •  کاهش بیش از اندازه راندمان موتور
  •  خم شدن یا شکستن سوپاپ‌ها و همچنین آسیب رسیدن به پیستون
  •  آسیب دیدن بدنه سیلندر

خطرات ناشی از پارگی تسمه تایم و پیامدهای آن

همانطور که در بخش قبلی مقاله هم به آن اشاره کردیم پارگی تسمه تایم، خطرات جدی در پی دارد که یکی از اصلی‌ترین آن‌ها آسیب دیدگی سوپاپ‌ها می‌باشد. دیگر مشکل احتمالی که در اثر پارگی تسمه تایم رخ می‌دهد، آسیب دیدگی سیلندر خودرو است که نیاز به تعویض پیدا می‌کند.
علاوه بر موارد فوق دیگر خطر پارگی تسمه تایم، ایجاد اختلال در عملکرد خودرو می‌باشد که می‌تواند مشکلات جبران‌ناپذیری را به بار آورد.

دلایل اصلی پارگی زودهنگام تسمه تایم

اینکه دلایل پاره شدن زود هنگام تسمه تایم چیست؟ سوال بسیار مهمی است که باید به طور مفصل به آن پرداخت؛ چرا که با شناخت دلایل پارگی زودهنگام تسمه تایم می‌توان از بروز این اتفاق خطرآفرین، جلوگیری نمود.

چرا تسمه تایم خودرو پاره می‌شود؟ بررسی دلایل اصلی

از جمله اصلی‌ترین و مهم‌ترین دلایل پاره شدن زودهنگام تسمه تایم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از تسمه تایم بی‌کیفیت
  • نصب اشتباه و غیراصولی تسمه تایم
  • رانندگی با دور موتور بالا
  • خرابی بلبرینگ تایم
  • پارگی تسمه دینام و برخورد آن به تسمه تایم

جمع‌بندی: اهمیت نگهداری و تعویض به‌موقع تسمه تایم

طبق آنچه که در این مقاله از فروشگاهی گندمی آموختیم تشخیص زمان تعویض تسمه تایم و اقدام به موقع جهت تعویض این قطعه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این امر می‌تواند از بروز خسارات جبران‌ناپذیر به موتور جلوگیری کرده و هزینه‌های تعمیرات خودرو را به شکل قابل‌توجهی کاهش دهد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *