باید بدانید روغن موتور خودرو را باید بعداز طی هر 11 هزار کیلومتر، تعویض کرد. اما این عدد برای تمام خودروها ثابت نیست؛ چراکه بایستی موارد دیگری را هم مورد بررسی قرار داد. سادهترین روش برای جلوگیری از سیاه شدن روغن موتور ماشین آسیب رساندن آن به بخشهای مختلف، چک کردن میله روغن است. بنابراین پیشنهاد میشود هر چندگاهی، میله روغن را بیرون آورده و رنگ آن را بررسی کنید. اگر رنگ روغن تیره یا سیاه شده، لازم است تعویض روغن انجام شود. در ادامه این مقاله از فروشگاه گندمی به بررسی دلایل اصلی سیاه شدن روغن موتور خودرو، میپردازیم.
مهم ترین علائم سیاه شدن روغن موتور کدامند؟
توجه داشته باشید که روغن موتور تمیز، رنگی کهربایی دارد. حال آنکه اگر به دلیل آلودگی یا بیتوجهی به زمان تعویض روغن، به رنگی تیره گرایید، بایستی تعویض شود. چراکه تعویض روغن موتور ماشین، باید به طور دورهای و البته منظم انجام شود. در غیر این صورت عملکرد و کارایی موتور را تحت تاثیر قرار میدهد. بطور کلی اصلیترین دلایل سیاه شدن روغن عبارتنداز:
ناک زدن موتور به دلیل سیاه شدن روغن موتور
اصلیترین وظیفه روغن، از بین بردن اصطکاک بین فلزات و قطعات داخل موتور است. حال آنکه اگر روغن کثیف یا کمتر از حد معین خود باشد، فلزات با هم برخورد کرده و صدای تق تق به گوش میرسد. در اصطلاح مکانیکی آن را ناک زدن موتور میگویند که بایستی به منظور جلوگیری از آسیب رساندن به موتور، علت این صدا بررسی شود.
روشن شدن چراغ چک به علت سیاه شدن روغن موتور
کنار کیلومتر خودرو، چراغی تعبیه شده که با سیاه شدن یا کم شدن سطح روغن، روشن میشود. اگر با روشن شدن این چراغ روبه رو شدید، به سرعت خودرو را متوقف کرده و تعویض روغن را انجام دهید.
استشمام بوی روغن در اتاق ماشین به دلیل سیاه شدن روغن ماشین
در برخی موارد بوی روغن سوخته داخل کابین ماشین به مشام میرسد. این بو به دلیل دمای بالای موتور و در نتیجه سوختن روغن است. درصورتی که این مشکل را مشاهده کردید، بایستی در اسرع وقت تعویض روغن انجام شود.
خارج شدن دود از اگزوز، دیگر دلیل برای سیاه شدن روغن ماشین
اگر شاهد خارج شدن دودی تیره رنگ از خودرو هستید، بهتر است در اولین مرحله، روغن موتور را بررسی کنید. هرچند این دود میتواند به علت نشت روغن یا نقص موتور نیز باشد.
چرا روغن موتور ماشین سیاه می شود؟
روغ موتور خودرو، یکی از روان کنندههایی ست که از خوردگی قطعات داخلی موتور جلوگیری میکند. اما با گذشت زمان، به دلیل تماس با موتور و افزایش دما، ساختار شیمیایی و فیزیکی آن تغییر خواهدکرد.
سیاه شدن روغن موتور به دلیل داغ شدن موتور ماشین
افزایش دما، از جمله دلایل اصلی سیاه شدن روغن است. موتور خودرو زمانی که عملکردی طبیعی دارد، دارای دمایی بین 200 تا 230 درجه خواهدبود. در این بازه از دما، رنگ روغن تغییری نمیکند اما اگر دمای موتور افزایش پیدا کند، روغن تحت تاثیر قرار گرفته و خاصیت گرانروی خود را از دست میدهد. در نتیجه رنگ روغن تیره میشود.
سیاه شدن روغن موتور به خاطر خراب شدن فیلتر روغن
یکی از اصلی ترین قطعات در خودرو، فیلتر روغن است. این فیلتر روغن را از خود عبور داده و از ورود گرد و خاک به موتور جلوگیری میکند. درصورتی که فیلتر با استهلاک روبه رو شده یا خاصیت ابتدایی خود را نداشته باشد، آلودگیها وارد روغن شده و سبب تیره شدن آن خواهدشد. بنابراین بایستی هنگام تعویض روغن، فیلتر نیز بررسی شود.
سیاه شدن روغن موتور به علت بی توجهی به زمان تعویض روغن
بازه زمانی برای عوض کردن روغن ماشین در تمام مدلها یکسان نیست. در واقع مواردی مانند سال تولید خودرو، نوع روغن، شرایط محیطی، نوع موتور و… این بازه را تغییر میدهند. با این حال، میتوان عدد میانگین 4800 کیلومتر را برای تعویض روغن درنظر گرفت.
کلام پایانی
در این مقاله به یکی از اصلیترین چالشهای رانندگان، یعنی دلایل سیاه شدن روغن موتور پرداختیم. پیشنهاد میکنیم کارت تعویض روغن را همیشه نگهداری کرده تا متناسب با زمان و میزان مسافت طی شده، روغن موتور ماشین را تعویض کنید. چراکه در غیر این صورت بایستی هزینههای بالایی را برای تعمیر موتور بپردازید.