هر خودرویی از سه قسمت اصلی یعنی پیشرانه، شاسی و بدنه تشکیل شده است. این سه بخش، مهمترین وظایف را در ماشین به عهده دارند. شاسیها، مانند چهارچوبی فولادی و البته مقاوم، تمامی اجزای خودرو را کنار هم نگه داشتهاند. در واقع، اجزایی مانند فنربندی، پیشرانه، سیستم انتقال قدرت و فرمان روی شاسی قرار میگیرند.
هر یک از مدلهای ماشین، دارای انواع مختلفی از شاسی هستند که همه آنها در ویژگیهایی نظیر سبکی، حجم کم، استحکام، توان تحمل ضربه، مقاومت و کمترین صدا باید باهم مشترک باشند. چراکه شاسی میتواند مهمترین نقش را در جلوگیری از وارد شدن آسیب به سرنشینان هنگام تصادف داشته باشد. در ادامه این مقاله از فروشگاه گندمی، به بررسی انواع شاسی و مزایا و معایب هریک میپردازیم.
شاسی مستقل یا شاسی سرخود
شاسی مستقل که آن را با شاسی سرخود نیز میشناسند، از دو تکه آهنی تشکیل شده که بصورت موازی به هم متصل شدهاند. این مدل شاسی سبک بوده و در قسمت پشتی خودرو کمی بالاتر قرار میگیرد. تا فضای کافی برای دیفرانسیل و فنرهای خودرو وجود داشته باشد. قسمت جلویی شاسی باریک تر است تا فرمان پذیری خودرو بهتر انجام شود. ضخامت ورقههایی که در این شاسی استفاده شدهاند بین 2 تا 3 میلی متر بوده که در بخشهایی از شاسی مانند کف و محور موتور بیشتر است. تا بتواند فشار بیشتری را تحمل کند.
مزایا و معایب شاسی مستقل
شاسیهای مستقل بیشترین کاربرد را در خودروهای سواری داشته و تعمیر آنها در مدت زمانی کمتر و هزینههایی پایینتر انجام خواهدشد. اما وزن سنگین این نوع از شاسی، سبب شده تا خودرو به سختی شتاب گرفته و به دلیل اتصال آن با پیچ و مهره، صدای زیادی تولید میکنند. ضمن اینکه هنگام تصادف، بیشترین آسیب را به سرنشینان وارد میکند.
شاسی نیمه جداشدنی یا همان شاسی دو قسمتی
همانطور که از اسم این نوع شاسی مشخص است، شاسی نیمه جداشدنی، از دو قسمت بخش ثابت شاسی شامل: کف، ستونها، دیوارههای صندوق عقب، دیواره جلوی موتور و بخش جدا شدنی شاسی شامل: پنجره جلویی، سقف خودرو، گلگیر و … هستند. شاسیهای نیمه جداشدنی خود به دستههای شاسی نردبانی، شاسی جناقی در وانت، شاسی وسط لولهای، شاسی فرم 7 و 8 در خودروهای مسابقهای و شاسی صفحهای تقسیم بندی میشوند.
بررسی مزایا و معایب شاسی نیمه جداشدنی
مزیت شاسی جدا شدنی نسبت به نوع قبلی این است که در صورت آسیب دیدگی، هزینه تعمیر و خرید قطعات آن کمتر است. فرم اتاق این نوع خودروها شکل پذیر بوده و میتوان طراحی جدیدی را برای آنها در نظر گرفت. علاوه براین با استفاده از شاسی نیمه جداشدنی، این امکان فراهم خواهدبود که پیشرانه و محورهای سنگین، روی اسکلتی جداگانه سوار شوند. از آنجاییکه هنگام مونتاژ کردن عایق بندی بهتری صورت میگیرد، انتقال صدا و ارتعاش به اتاق خودرو کمتر خواهدبود.
مهم ترین وظیفه شاسی خودرو چیست؟
شاسی ماشین همان قطعه ای ست که در صورت آسیب دیدگی، میتواند قیمت ماشین را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد. چراکه اصلیترین وظیفه شاسی، نگهداری اجزای مختلف ماشین در کنار یکدیگر است. شاسی، اتاق، موتور، بدنه و پیشرانه خودرو را در کنار هم نگهداشته و با آسیب دیدگی این قطعه، عملکرد تمامی این قطعات، تحت الشعاع قرار میگیرد.
علائم خرابی شاسی خودرو کدامند؟
سلامت شاسی ماشین عملکرد سایر قطعات را مانند سیستم تعلیق، فرمان و ترمز را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. به همین خاطر لازم است با علائم خرابی شاسی ماشین آشنایی داشته باشید تا در اسرع وقت بتوانید اقدامات لازم را برای برطرف کردن این مشکل انجام دهید.
شنیدن صدا از جلوبندی به علت خرابی شاسی
گاهی هنگام رانندگی متوجه ساییدگی یا صدایی در جلوبندی خودرو خواهیدشد. در این شرایط ممکن است شاسی ماشین شکسته و میزان اصطکاک در یک سمت خودرو بیشتر باشد.
فرسوده شدن شاسی ماشین
با گذشت زمان و تماس شاسی با رطوبت، این قطعه دچار فرسودگی خواهدشد. در نتیجه با لرزش و صدای زیادی از قسمت جلوبندی ماشین رو به رو خواهیدشد.
انحراف داشتن فرمان ماشین به دلیل آسیب دیدگی شاسی
شاسی ماشین در اثر ضربههای شدید یا تصادفات، ممکن است آسیب ببیند. در نتیجه خودرو با انحراف شاسی مواجه شده و میتواند عملکرد سایر قطعات را نیز تحت تاثیر قرار دهد. اگر ضربههای وارد شده به شاسی جزئی باشد، قابل تعمیر بوده و در غیر اینصورت، شاسی به حالت قبل باز نخواهد گشت.
جهت گیری گشتاوری به دلیل خراب شدن شاسی ماشین
اگر شاسی ماشین آسیب دیده باشد، زمانی که با سرعتی بالا در حال رانندگی هستید، خودرو به یک سمت منحرف خواهدشد. به همین دلیل بایستی اقدامات لازم را برای تعمیر شاسی انجام دهید.
شاسی خوردگی به علت خراب شدن شاسی
خوردگی شاسی ماشین، بیشتر در قسمتهای ابتدایی و انتهایی آن اتفاق میافتد. توجه داشته باشید که خوردگی شاسی خطرناک بوده و میتواند سلامت سرنشینان را تهدید کند. علاوه براین، با خوردگی شاسی، لرزشهای ماشین به داخل اتاق منتقل خواهدشد.
شاسی خودرو را چگونه چک کنیم؟
باید بدانید که با هربار عبور از دست انداز یا رانندگی بی مهابا، شل شدن اتصالات و پیچهای شاسی، محتمل است. ضمن اینکه بعداز هر بار تصادف هم بایستی وضعیت سلامت شاسی بررسی شود. چک کردن شاسی را میتوان با استفاده از یک چکش انجام داد. به این صورت که با چکش، به آرامی ضربهای را به شاسی وارد کرده و اگر صدای خفهای شنیدید، احتمالا پیچها و اتصالات شاسی شل شده اند. اگر صدایی جیر جیر مانند به گوشتان خورد، ممکن است لاییهای شاسی خراب شده و نیازمند تعمیر باشد.
به عنوان کلام پایانی، چطور می توانیم شاسی ماشین را تعمیر کنیم؟
در این مقاله با انواع شاسی ماشین آشنا شدیم و به مزایا و معایب هریک پرداختیم. ضمن اینکه به علائم خرابی شاسی ماشین هم اشارهای داشتیم. اما باید بدانید که اگر با خراب شدن شاسی ماشین روبه رو شدید، چگونه آن را تعمیر کنید. توجه داشته باشید که تعمیر شاسی، باید زیرنظر متخصصین انجام شده و نحوه تعمیر آن بسته به آسیب و شدت ضربه وارد شده متفاوت خواهدبود. علاوه براین در بعضی موارد تعمیرکار باید از شاسی کشی اتوماتیک استفاده کرده و اطلاعاتی که در ECU ماشین ثبت شده را نیز، بررسی کند. شاسی کشی بایستی به شکلی حرفهای انجام شده تا پایداری در جلوبندی ماشین از بین نرود.